fredag 26. mars 2010

Oppgave 11.2.9

a)


Klikk på Bildet (ble litt rart)

Dette er en funksjonsbasert arbeidsdeling. Arbeidsdeling etter funksjon består av å samle opp oppgaver som hører sammen, i egne avdelinger. Medarbeiderne blir plassert i bedriften etter kompetanse og kunnskap. I dette tilfellet er det 5 ingeniører og 10 arbeidsledere som er på anleggsplassen og passer på byggingen, mens det er 2 sivilingeniører som tar seg av tegninger og beregninger.

Fordeler med en slik struktur er at det fører til høy grad av spesialisering, reduserer dobbeltarbeid og øker samordningen.

Ulemper ved en slik struktur er at det kan oppstå mange rutinejobber, spesialiseringen kan hindre jobbrotasjon og fokus på eget arbeid i stedet for bedriftens mål.

b)
Grunnene til kommunikasjonsproblemene kan være basert på noen av ulempene som er nevnt ovenfor. Det at det blir lite variasjon i arbeidet og at man fokuserer bare på eget arbeid kan føre til utbrenthet og til en mindre spennende hverdag. Dette kan føre til at mange velger å slutte etter relativt kort tid i bedriften. Uten motiverte arbeidere er det vanskelig å drive en bra bedrift.

c)
Det er 3 forskjellige typer ledermetoder: Diktatoren, La-skure-lederen og Demokraten. Alle 3 har forskjellige fordeler og ulemper og det kan variere hvem som passer fra i de forskjellige bedriftene.

Diktatoren tar de fleste beslutninger selv og kan være dominerende og dirigerende. Dette kan føre til lavere motivasjon for de ansatte. Dette vil ikke være et godt alternativ for Kaja i og med at hun allerede sliter med dårlig motivasjon hos de ansatte.

La-skure-lederen overlater alt til de ansatte og griper bare inn hvis noe går galt. Lederstilen kan fungere med motiverte og kreative arbeidere, noe Kaja ikke har. Derfor vil jeg også utelukke denne ledermetoden.

Demokraten motiverer medarbeiderne og gir de frihet under ansvar. Dette tror jeg er den beste løsningen for Kaja. Hun kan motivere de ansatte i tillegg til å få jobben gjort på en bra måte. I og med at hun får en bedre kommunikasjon med de ansatte finner hun også kanskje ut hvorfor mange av arbeiderne er lite motiverte og kan løse bedriftens problemer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar