mandag 11. januar 2010

Økonomisk Globalisering

Økonomisk globalisering betyr at det vokser fram bedrifter som har hele verden som markedsplass, og som ikke har tilhørighet til noe spesielt land. Dette har blitt mer å mer vanlig de senere årene og er en reaksjon på økt velstand og effektivisering i industrien. Det er vanlig med høy konkurranse i markedene og derfor er det nødvendig å produsere tjenester og varer på billigst mulig måte. Derfor har mange bedrifter flyttet produksjonen til land med gunstigere lønnsbetingelser eller som er bedre tilegnet produksjonen. Muligheten for økt økonomiske globaliseringen hadde ikke vært her om vi ikke hadde hatt muligheten til å transportere varer over hele verden over en relativt kort tidsperiode. Hver dag krysser det varer, kapital, informasjon, kultur og mennesker grenser i stort omfang. Verden samhandler bedre økonomisk og den har blitt mer grenseløs.







Denne utviklingen har gitt oss større muligheter enn før. Den har økt velstanden drastisk og den har gitt oss en helt annen livsstil. For noen år siden var det helt uttenkelig å bestille en genser fra USA på internett og få den 3 dager etterpå. Dette er ting vi tar som en selvfølge nå og uten økonomisk globalisering hadde ikke dette vært mulig. Noen negative sider ved utviklingen er at konkurransen er høy og mange bedrifter blir "skvist" ut av markedet. Det er også mange arbeidsplasser som blir "borte". For å opprettholde landenes private økonomi og balanse har man innført toll, avgifter og kvoter for eksport og import.

Utviklingen har ført til at landene handler mer med hverandre og den økte handelen omfatter alle inntektsklassene. Med mer handel mellom landene fører det også med seg at landene blir avhengig av hverandre.

Kilder:
http://hvorhenderdet.nupi.no/Artikler/2007-2008/OEkonomisk-globalisering/(part)/1
Økonomi&Ledelse kap.1

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar